Pabo, Rotterdam


De huidige Pabo Thomas More is momenteel onderdeel van de Hogeschool Leiden. Met de Rotterdamse Vereniging voor Katholiek Onderwijs (RVKO) is afgesproken dat de academie over zal gaan van Leiden naar Rotterdam. Omdat het gebouw zwaar achterstallig onderhoud heeft met istallaties die nauwelijks meer functioneren is het noodzakelijk het gebouw te herontwikkelen. Tevens werd besloten het bestaande bestuurskantoor van de RVKO over te brengen van het Brainpark naar het vergrootte en vernieuwde schoolgebouw.

Metropolis kreeg de opdracht het gebouw te herontwerpen op basis van een groter Programma van Eisen. De huidige binnenplaats werd omgetoverd in een ruim atrium en het laagbouwdeel werd van een naar drie lagen verhoogd. Tevens kreeg het gebouw een nieuw jasje over de extra isolatielaag.

Het eerste ontwerp met het bestuursgebouw in de periscoop leverde een magistraal beeld op, maar was te duur. Het tweede model zonder periscoop was weliswaar een stuk goedkoper, maar valt nog steeds buiten het budget.

Momenteel (2012) beraadt men zich over alternatieven.

© Copyright Metropolis Architecten